زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

فرمان برات





برات، در اصطلاح دیوانی عثمانی گونه‌ای فرمان از جانب سلطان می‌باشد.


۱ - معانی برات



در اسناد دولت عثمانی؛ این برات را که به طغرای سلطان مزین بود، بیتی، برات شریف، نشانْ، نشانِ شریف، حکم و مثال نیز خوانده‌اند؛ علاوه بر این‌ها،‌گاه یِرلیغ، بویورولْدو، توقیع، منشور و اراده نیز به همین معنا به کار می‌رفته است.

۲ - مفهوم برات



با اینهمه، برات مفهوم بسیار محدودتری داشته و آن «عطا» یا «حکم انتصاب به مقام» بوده است.

۳ - انواع برات



برات انواع گوناگونی داشته است: براتِ تیمار، التزام، معافیت، مقاطعه، مالکانه، امتیاز؛ براتِ مقامات بیگلربیگی، نشانجی (مهردار)، دفترداری، وزارت؛ و برات مأموریتهای دیگری که به موجب آن‌ها اجازه امامتِ محل یا مسجد، خطبه‌خوانی، خدمتگزاری کعبه و حرم پیامبر، طبابت و جز آن داده می‌شد. (مُهِمّه دفتری، ص ۵۵۷، ۶۹۶و...)
برات به معنای «عطا» از اصطلاحات رایج در دیوان املاک (تیمار) بود.
در براتهای واگذاری تیمار (اقطاع /تیول) هویت صاحب تیمار، نام ناحیه به تیمار داده شده، و مقدار و کیفیت واگذاری آن ذکر می‌شد.

۴ - برات در اسناد رسمی



در اسناد رسمی معمولاً به براتهایی که قبلاً صادر شده بود، اشاره می‌شد؛ اما در احکام عطا، کلمه برات به کار نمی‌رفت و از مضمون حکم درمی یافتند که برات است یا نه.

۵ - محتویات برات



براتهای مشتمل بر حکم انتصاب، چون از جانب سلطان صادر می‌شد، همواره با صفت «شریف» یا «همایون» همراه بود.
در این برات‌ها نوع و محل خدمت، حقوق یا درآمد حاصل از آن، و نام و وظیفه گیرنده آن قید می‌شد و، اگر این وظیفه متضمن خدمات مهمی بود، درجه صاحب صلاحیت بصراحت نوشته می‌شد؛ حتی اسقفهای سوریه نیز تن‌ها، پس از دریافتِ برات از سلطان، اجازه کار می‌یافتند. قدرت فرمانروایانِ دست نشانده سلطان نیز از طریق برات رسمیت می‌یافت.

۶ - تجدید برات



با تغییر سلطان، براتهای جدید با طغرای سلطان جدید داده می‌شد که به آن «تجدید برات» می‌گفتند.
نثر برات‌ها برحسب مقام یا تیول اعطا شده، ساده یا متکلف، اما عناصر اصلی و ترتیب آن‌ها یکسان بود.

۷ - بخش مهم برات



معمولاً همه برات‌ها بعد از «دعوت» و «طغرا» با عباراتی مصنوع و متکلف آغاز می‌شد و در‌ همان عباراتِ نخستین، سلطان دلیل اعطا یا انتصاب را، با ذکر نام صاحب آن، بیان می‌کرد و اگر این حکم متضمن بهره برداری از برخی املاک بود، آن‌ها را برمی‌شمرد.
این قسمت، در واقع، مهم‌ترین بخش برات بود که آن را به خط سیاقت و ارقام عربی می‌نوشتند و پس از آن از اهالی محل، می‌خواستند تا دارنده برات را به رسمیت بشناسند.

۸ - برات وتاریخ گذاری



براتها‌گاه تاریخ نداشت و‌گاه «دایره تاریخگذاری» آن را به خطی متفاوت با خط سند و با قلمی دیگر اضافه می‌کرد و در گوشه چپِ پایین سند، نام مکانی که فرمان در آن‌جا صادر شده بود، می‌آمد.

۹ - صاحب برات



صاحب برات را بَراتْلی می‌نامیدند.

۱۰ - رسم برات



براتلی برای تحریر برات بایست حق التحریری به نام «رسم برات» می‌پرداخت.

۱۱ - سوء استفاده از برات



از اواخر قرن دوازدهم، نمایندگان و مقامات رایزنی (کنسولی) که در محل استخدام شده بودند، با سوءاستفاده از حقوق ویژه بیگانگان (کاپیتولاسیون)، براتهایی را به بازرگانان محلی می‌فروختند که به موجب آن حق تجارت با اروپا و نیز امتیازات و معافیتهای مهم حقوقی و مالی و تجاری به دارنده برات اعطا می‌شد.
به صاحبان این برات‌ها بازرگانان برات دار می‌گفتند.

۱۲ - براتهای سلطان سلیم



در اوایل قرن سیزدهم، سلطان سلیم با صدور براتهایی برای بازرگانان غیر مسلمان محلی و سپس تجّار مسلمان، با این سوداگران اروپایی به رقابت پرداخت.

۱۳ - منبع


دانشنامه جهان اسلام، بنیاد دائرة المعارف اسلامی، برگرفته از مقاله «فرمان برات»، شماره۸۴۷.    


رده‌های این صفحه : اصطلاحات حقوقی | اوراق بهادار




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.